Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић каже да је његов предлог за Косово идеја разграничења Срба и Албанаца, нормализација односа, обезбеђење српске православне баштине стварањем самосталних манастирских заједница по атоском моделу у Грчкој, Заједница српских општина на југу и финансијска надокнада за узурпирану имовину.

„Свима је потребно трајно решење српско-албанског сукоба, а до њега се може доћи само договором Срба и Албанаца, где ће свако понешто да добије и изгуби. То је идеја компромиса историјског и етничког права“, рекао је Дачић за „Новости“.

Према његовим речима, све је решиво ако се прихвате темељна политичка начела решавања српско-албанских односа у овој историјској етапи.

„То је мој предлог који је заснован на жељи да Срби нешто добију. Ако желимо да Срби и Србија нешто добију, времена је све мање. За утопијске, унапред изгубљене битке, или за тезу да је Косово за Србе изгубљено има времена колико хоћете“, каже он.

Према Дачићевим речима, његов предлог је једино реалан, једино у интересу и Срба и Албанаца, и једино брзо остварив.

„Не значи да ће бити и прихваћен, али моја је обавеза да о томе говорим док је то још могуће“, рекао је Дачић.

Он подсећа да су вековима антагонизовани српско-албански односи, а да је последица тога прогон српског народа са Косова и Метохије, албанско отцепљење те матичне територије српске нације и културе од српске државе у циљу стварања „велике Албаније“.

Дачић наводи и да српска државна политика није признала данашњу реалност косовског стања и наставила да се бори историјским, националним и државним правом, ослањајући се на Резолуцију Савета безбедности УН 1244, што се показало као „фикцијско међународно право“.

„За многе власти после 2000. године то је био само изговор да ништа не чине, док се иза леђа формира независно Косово“, каже Дачић, додајући да је и политика по којој је могуће не разговарати о статусу а наставити са политиком два колосека доживела потпуни пораз.

„О Косову данас постоје углавном две концепције. Цело Косово је српско, или је све изгубљено, мора се признати независно Косово. Обе концепције имају негативне последице за српски народ. Ова прва се може остварити само ратом, који је у овим историјским геополитичким условима унапред изгубљена битка“, истиче Дачић.

Друга концепција је погубна јер полази од тога да је све решено.

Ни у једној концепцији Срби не добијају, само губе, закључио је Дачић.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: