Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин поручио је да «више не сме бити рата» на Корејском полуострву, и позвао Северну Кореју да се не понаша претеће, у тренутку када расту напетости између Пјонгјанга и Вашингтона.

Северна Кореја још није у потпуности овладала ракетном технологијом везаном за поновни улазак ракетног пуњења у атмосферу, а за то ће јој бити потребно најмање годину до две, изјавио је заменик јужнокорејског министра одбране Сух Чук-сук.

На Корејском полуострву више не сме бити рата. С каквим год успонима и падовима да се суочавамо, севернокорејска нуклеарна ситуација се мора решити мирним путем», рекао је Мун Џае Ин отварајући редовни састанак са високим помоћницима и саветницима, преноси Ројтерс, позивајући се на јужнокорејско председништво.

Заменик јужнокорејског министра одбране, истовремено, напомиње да Северна Кореја брзо унапређује своју способност израде минијатурне нуклеарне бојеве главе.

«Ни САД ни Јужна Кореја не вјерују да је Северна Кореја у потпуности овладала технологијом поновног уласка ракетног пуњења у атмосферу у смислу инжењеринга везаног за материјал», рекао је Сух у недељу јужнокорејској телевизији.

Како је навео, Јужна Кореја и САД не сматрају да је Северна Кореја достигла тај технолошки ниво, али је упозорио да се Пјонгјанг ближи том степену технолошке усавршености.

«Не можемо да кажемо када ће тачно достићи и тај ниво, али ће Северној Кореји за то бити потребно још најмање годину до двије», рекао је заменик јужнокорејског министра одбране.

Према његовим речима, Северна Кореја ће вероватно наставити са провокацијама, укључујући нуклеарне пробе, али он не сматра да постоји велика опасност да Пјонгјанг уђе у прави војни сукоб.

И директор ЦИА Мајк Помпео мишљења је да ће севернокорејски лидер Ким Џонг Ун вероватно наставити да тестира своје оружје, а како је јуче рекао, «не би га изненадила још једна севернокорејска ракетна проба».

Забринутост да је Северна Кореја близу остварења свог циља — усавршавања нуклеарног оружа на чијем домету би се нашле САД — довело је до пораста тензија протеклих мјесеци, подсећа британска агенција.

 

 

РТРС

 

 

Тагови: ;