Севернокорејски лидер Ким Џонг УН је саопштио да ће сачекати мало дуже, пре покретања удара на америчку територију Гуам, те да ће посматрати «будаласто и глупо понашање Јенкија», упозоравајући Вашингтон да се уздржи од даљег продубљивања корејске кризе.

Ким Џонг Ун је такође посаветовао Вашингтон да «у потпуности узме у обзир добитке и губитке трезне главе», јер је даља конфронтација «неповољна за било коју страну».

«Да би се смањиле напетости и спречио опасни војни сукоб на Корејском полуострву, неопходно је да САД прве донесу одговарајућу опцију и покажу кроз деловање, јер су саме иницирале провокације након допремања огромне нуклеарне стратешке опреме у околини и на полуострву», саопштила је корејска Централна новинска агенција (КЦНА).

Док је севернокорејска војска представила план «дејства по командном месту САД на Гуаму», Ким Џонг Ун је рекао да ће реализација плана сачекати, пре него што донесе одлуку.

«Амерички империјалисти су ставили омчу око њиховог врата због својих непромишљених војних конфронтација», наводи агенција речи Ким Џонг Уна, додајући да ће «мало више посматрати будаласто и глупо понашање Јенкија који троше сваки минут тешког времена њихове несреће».

«Међутим, ако Америка настави са својим изузетно опасним дејствима на корејском полуострву и његовој близини, тестирајући стрпљење Северне Кореје, Северна Кореја ће донети важну одлуку, као што је већ речено», упозорио је Ким Џонг Ун.

Северна Кореја није у потпуности напустила планове за лансирање ракета «Хвасонг» на Гуам, обећавајући да ће у случају било каквих «демонстрација моћи» «затегнути омче око вратова Јенкија у случају било какве даљње провокације».

Ова речи Ким Џонг Ун је изговорио док је био у обиласку команде Стратешких снага Северне Кореје, где му је представљен план напада на Гуам.

Међусобна оштра реторика између Вашингтона и Пјонгјанга је ескалирала пошто су УН одобриле нови круг санкција против Северне Кореје. Обе стране користе ратни речник, претећи да ће прибећи војним опцијама.

 

Извор: Восток

Тагови: ; ; ; ;