Александар Вулин: Друге војске не могу да буду боље обучене од наше

Друге армије могу да буду боље опремљене од наше, али не и боље обучене, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

 

Он је то изјавио током ненајављеног обиласка Полигона САС „Пескови“, где стационарно логорују полазници 11. класе основног курса за подофицире и војнике на одслужењу војног рока генерације „јун 2017“.

Министар је у пратњи државног секретара у Министарству одбране Александра Живковића на том полигону пратио полагање завршног испита 11. класе и из тактике обуке родова и служба КоВ – пешадије, артиљерије, ОМЈ, инжењерије, АБХ, логистике и везе.

Министру одбране се у обиласку накнадно придружио потпуковник Милан Рајић, заменик команданта Центра за обуку КоВ Пожаревац, организатора тог стационарног логоровања.

„Ми смо данас у ненајављеној посети да видимо како се наше јединице обучавају, да ли све раде у складу са прописима, какав је квалитет обуке“, рекао је министар Вулин и истакао да је обученост у нашој војсци на првом месту.

„Могу друге армије да буду боље опремљене од нас, али не могу да буду боље обучене и не можемо ни на који начин да ове момке пошаљемо на извршење задатака да нису прошли најбољу и најсавременију обуку“, истакао је Вулин.

Он је указао да је напор и труд који улажу старешине за сваку похвалу и они свакако дају резултате, напомињући да кад год се наши војници налазе на вежбама са најмоћнијим и најснажнијим војскама на свету, увек донесу све похвале за обученост, за оспособљеност и наравно за ентузијазам, којим приступају у испуњавању својих свакодневних задатака.

„Ми ћемо као министарство наставити да инсистирамо на процесу обучавања, наставићемо да инсистирамо да обука мора да буде оно што опредељује нашег војника и оно што разликује нашег војника од свих осталих. А свакако посебно инсистирајући на безбедности нашег војника и да све што се ради буде у складу са највишим могућим стандардима“, рекао је Вулин.

Министар одбране је рекао да се наше јединице опремају све бољим и све савременијим оружјем али то, како је истакао, никада није довољно ако немате обученог и спремног војника.

„А ми то имамо на понос наше земље“, истакао је министар Вулин