Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија нема оригинал Дејтонског споразума, а да је после 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је Ричарад Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова.

«Уништен и изгубљен је и оригинални примерак Дејтонског споразума», открива за «Српски телеграф» Дачић, који је истраживао како су нестали споразуми који су за Србију и данас од кључне важности.

Фото Спутњик /Радоје Пантовић

«Сви се праве блесави кад их питам, а незамисливо је да Србија нема сачуван примерак Дејтонског споразума. Сви Милошевићеви сарадници тврде, а његова секретарица се куне да је Милошевић звао и да јој је дао папир на коме је Холбрук, тадашњи главни преговарач између Запада и Србије и амерички изасланик, потписао Милошевићу (током преговора 1998. и 1999) да Америка никада неће признати независност Косова», каже Дачић.

Према његовим речима, тај папир је нестао, јер је све опљачкано.

«Нема ни тог папира, они су, бре, све опљачкали. Кад су хапсили Слобу, ништа није остало», наводи Дачић за «Српски телеграф».

Дачић је огорчен и због тога што се, како каже, не зна да је Милошевић заслужан за споразуме од којих држава и данас има користи.

«Дејтонски споразум је његово дело, као и друга ствар, оно за шта се још данас једино држимо, а то је Резолуција 1244», наводи Дачић.

Да су документа уништена или нестала, потврдили су за «Српски телеграф» и бивши државни функционери, али и некадашњи министри ДОС.

Једно од објашњења где је нестао «дејтонац» пружио је бивши министар спољних послова и челник ДОС Горан Свилановић, који је тврдио да није затекао овај документ када је преузео ресор 2000. године, а да су му службеници рекли да је можда изгубљен када је архива склањана за време бомбардовања 1999. године, наводи лист.

Спутњик

 

Тагови: ; ;