Број држављана из арапских земаља који посећују БиХ је из године у годину све већи, а многи од њих купују и граде некретнине широм те земље где су већ изграђена бројна «арапска насеља».

На подручју општине Илијаш у околини Сарајева у претходних неколико година, Арапи су купили негде између 3.000 и 3.500 дулума, односно око 350 хектара земљишта.

Углавном се ради о земљишту чији су власници били грађани српске националности, а има и појединачних случајева да су земљиште продавали и Бошњаци и Хрвати.

Цена земљишта по квадратном метру је због тога порасла за више од 50 одсто, што према речима начелника те општине Акифа Фазлића, прави проблем локалном становништу које жели да купи земљиште за изградњу стамбених кућа.

«Позитивна страна је што је буџет општине већи. По основу промета непокретностима прошле године смо наплатили близу милион евра, а око 70 одсто, односно око 700.000 евра су направили арапски инвеститори», рекао је Фазлић Танјугу.

Имамо и приходе од плаћања ренте и уређивања грађевинског земљишта, тако да и то повећава наш буџет, додао је он.

На питање који је интерес арапских инвеститора да купују земљиште у БиХ, он каже да је његова процена да они желе да ту проведу један део времена, највише месец дана, имајући у виду климу у њиховим матичним земљама.

Каже да има појединачних случајева међу становницима те општине који исказују негодовање због доласка Арапа, наводећи да «дилеме» увек постоје.

«Сви размишљамо и о тим дилемама, мада ја увек гледам какви су светски процеси, а они показују да имамо све више миграција и да је све отвореније тржиште некретнина», рекао је он.

Гледаћемо да тај процес учинимо позитивним и надам се да неће имати неке друге конотације, каже он и напомиње да постоје механизми уколико буде другачијих конотација да се оне зауставе.

Напомиње да и држава ту треба да има своју улогу.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;