У Непалу, погођеном поплавама и одронима после четвородневних обилних киша, ангажовани су слонови у спасавању стотина страних туриста заглављених у сафари парку, саопштили су данас званичници, док је број погинулих у непогодама у тој земљи порастао на 70.

У Саурахи, 80 километара јужно од Катмандуа, река Рапти излила се из корита, плавећи хотеле и ресторане, при чему се у невољи нашло око 600 туриста, преноси Ројтерс.

У том месту, на ободима Националног парка Читван, живи 605 великих носорога, а оно је популарно међу страним туристима, укључујући индијске и кинеске посетиоце, пре свега због јахања слонова и посматрања носорога. «Око 300 гостију је јуче спасено на леђима слонова и тракторима с приколицама до оближњег Баратпура, док ће и остали данас бити пребачени на безбеднија места», рекао је Суман Гимир, шеф групе власника хотела у Саурахи.

Шива Раџ Бата из организације за заштиту животиња у Непалу каже да је један носорог угинуо у поплавама.

Према речима спасилаца, 26 од 75 дистриката у Непалу погодиле су поплаве или одрони након што су се обилне кише сручиле на ову претежно планинску земљу.

Око 50 особа се води као нестало у поплавама и одронима, саопштио је министар за комуникације Мохан Бахадур Баснет, додавши да је више од 60.000 кућа под водом, већином у јужним равницама дуж границе са Индијом.

Спасиоци и даље покушавају да допру до села која су погодиле најгоре поплаве у протеклих неколико година.

«Ситуација је забрињавајућа јер су угрожене десетине хиљада људи», рекао је Баснет Ројтерсу.

Монсунске кише, које почињу у јуну и трају до септембра, важне су за Непал који зависи од пољопривреде, али сваке године односе многобројне животе и наносе велику штету имовини, напомиње британска агенција.

 

Тагови: ; ; ;