Генерални секретар мининистарства спољних послова и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже да је у региону још 10.600 несталих особа и да време није савезник у решавању тог питања.

Он је рекао да се проблематика несталих све теже решава, јер је све мање нових информација и спремности да се оне поделе са владиним телима која се баве тим послом.

«Ова проблематика је једна цивилазијска и хуманитарна, али значајно и политичко питање и због стабилизације у региону потребно је решити ту ситуацију. У региону је око 10.600 несталих особа, што је као један град, и то је препрека да се крене пуним капацитетом у нормализацију односа. Иза тих 10.600 несталих особа стоје десетине или стотине хиљада што чланова породица, што оних који су директно заинтересовани за њихову судбину», рекао је Одаловић за Телевизију «Пинк».

Како каже они могу бити фактор стабилности али и дестабилизације у региону и оправдано траже да се реши проблем и да се сазна шта је са њиховим најмилијима.

Он је додао да су многи злочинци и убице на слободи, док многи злочинци данас учествују у институцијама власти — пре свега приштинским институцијама.

Треба инсистирати, наглашава, да се да одговор за злочине који су се десили над Србима на простору Косова и Метохије.

«Такав какав је био Трибунал у Хагу, једноставно затворио је истраге, ослободио оне за које је извесно да су починили злочине. Косовске институције овакво конципиране немају никакав интерес да ову проблематику решавају, јер би се најдиректније сусрели са људима који врше власт», закључио је он.

Тагови: ;