Заоштравање ситуације у вези са Корејским полуострвом може да доведе до покретања светског рата, изјавила је за летонски радио „Балтком“ званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Већ смо говорили да се ситуација налази на рубу. Међутим, без обзира на то, ми слушамо и реторику Пјонгјанга и изјаве које сваки дан долазе из Вашингтона. Парадокс је у томе што су оне идентичне. У току је директно плашење употребом силе са обе стране… Осећај је такав да све изјаве Пјонгјанга када се преведу на енглески језик звуче као да су дошле од званичних представника САД“, рекла је Захарова.

Према речима Захарове, САД имају довољно инструмената за решавање међународних криза дипломатским путем, „али је све то заборављено“.

Она је нагласила да у случају рата може да погине много цивила.

„Ако тај сценарио буде употребљен, десиће се колапс од међународног значаја уз тотално заобилажење међународног права о чему су се толико година бринули управо у Вашингтону, објављујући рат санкцијама… Ради се о томе да могу да погину на десетине и стотине хиљада цивила“, изјавила је Захарова.

Званична представница Министарства иностраних послова Русије указала је и на претњу од еколошке катастрофе.

„Ради се о полуострву које запљускује океан. Претња је више него регионална“, додала је она.

Према речима Захарове, стиче се утисак да не разумеју сви какву претњу носи заоштравање односа између две нуклеарне силе.

„Ако људи у 2017. години не разумеју шта је претња нуклеарним оружјем, да је то претња целом свету, о чему ми онда говоримо? Русија и Кина иницирају програм за излазак из ове кризе. Ради се о замрзавању конфликта и са једне и са друге стране. САД и Јужна Кореја треба да замрзну своје војне вежбе које су провокација, а Северна Кореја треба да замрзне своја тестирања, односно војне вежбе које осуђује УН“, објаснила је она.

Спутник

Тагови: ; ; ; ;