УАЕ плаћала милионске хонораре бившем премијеру Британије

Деловање бившег британског премијера Тонија Блера док је био специјални изасланик међународног Квартета за Блиски исток, тајно су финансирали Уједињени Арапски Емирати, који су га и ангажовали као консултанта, пише под ознаком «ексклузивно» британски «Телеграф». Лист наводи да је до ових података стигао преко електронске поште до које је дошао у посед.

Блер је функцију преузео јуна 2007. године, да би се са места изасланика Квартета за Блиски исток који чине САД, Русија, Уједињене нације и Европска унија, повукао маја 2015. године.

«Телеграф» истиче да су УАЕ у тајности финансирали канцеларију Блера у Лондону, а он је «добијао милионске хонораре за консултантске услуге» од државе и независног фонда Абу Дабија. Уз то, наводи се и да су се услуге једног високорангираног функционера Форин офиса, који је био у то време начелник Блеровог особља, такође користиле за обављање задатака у вези са приватним саветовањем.

Откривање ове информације може да изазове озбиљне проблеме због потенцијалног сукоба интереса између приватних активности Блера и његовог рада на месту изасланика блискоисточне четворке.

Наводи «Телеграфа» су у супротности са тврдњама Тонија Блера који је увек инсистирао да је његов рад у државном и приватном сектору подељен, а истовремено је негирао да су припадници његовог тима у то време били укључени у «комерцијалне активности».

ТАЧЕРОВОЈ РАТ ПРИЛИКА ЗА ЗАРАДУ

Ако је Блеру за утеху, он није једини који се нашао на удару штампе на острву јер је «Гардијан», позивајући се на тајне документе владе, објавио да је бивша британска премијерка Маргарет Тачер ирачку инвазију на Кувајт 1990. године искористила да продаје оружје заливским државама.

Новости

Тагови: ; ; ;