Британско издање The Times упозорило је — немачки политичари све активнији и све мање стидљиво позивају канцеларку Ангелу Меркел да, не само нормализује односе са Москвом, него и да чак «запечати сукоб око Крима». Реч је о представницима странака, које ће ове јесени, како се очекује, успешно наступити на парламентарним изборима.

Изгледа да су за Меркел дошла тешка времена. Мало ко у Немачкој сумња да ће она да сачува себи позицију канцелара на предстојећим изборима. Ипак, стручњаци још увек не могу дати тачан одговор на питање, са каквим ће предизборним обећањем она остварити још једну победу. А до избора је остало нешто више од месец дана.

Ту се чак и не ради о самој Меркел, него о њеном окружењу, које све активније и јавно прозива канцеларку да сби могла чешће да се сети националних интереса Немачке, него САД и чак ЕУ у целини.

Меркел се, тако политички непријатно, без сумње, није осећала никада. У Берлину је поново постало модерно говорити о пријатељству и сарадњи са Русијом. О чему пише The Times.

Издање напомиње да су немачке политичке партије — Слободна демократска странка (ФДП) и левичарске партије — Меркеловој је понудиле да што је пре могуће да нормализује односе са Русијом.Могуће да би Меркелова и хтела да игнорише сличне изјаве. Али не сада, када су избори пред носом. The Times подвлачи, да управо те две партије, пре свих, постану савезницима Хришћанско-демократског савеза на челу са Меркел.

Ако су експерти далитачну прогнозу, нови-стари канцелар треба да узме у обзир и жеље коалиционих партнера. Шта тачно од Меркел траже савезници?

У The Times-у не крију чињеницу да је канцеларку позивају на позитивнији приступ попуштања напетости и повратак Немачке као посредника у побољшању односа између Русије и Запада. Дан раније, у интервјуу медијској групи Funke, лидер Слободне демократске партије Кристијан Линдер је изјавио: «Морамо да се покренемо са мртве тачке. Морамо да покушамо да поново поправимо односе са Русијом». И додао: «Говорећи о табу теми: бојим се да према Криму треба да се односимо као према дугорочном привременом стању … Нужно је затворити , како би се постигао прогрес на другим пољима». Али, да ли је Меркелова спремна да покрене Немачку са мртве тачке?

Тагови: ; ; ;