Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп потписао је председнички меморандум, којим је ауторизовао истрагу о наводној кинеској крађи америчког интелектулног власништва, назвавши то «једним великим потезом».

На основу наредбе, амерички трговински представник Роберт Лајцигер треба да установи да ли треба истражити кинеску трговинску праксу која тера америчке компаније које послују у Кини да одају интелектуалну својину, пренео је Ројтерс.

«Амбасадоре Лајцигеру имате овлашћења да размотрите све опције», рекао је Трамп пре него што је потписао меморандум, а онда додао: «Ово је тек почетак».

 

Почетком августа «Волстрит џорнал» је писао да Сједињене Америчке Државе планирају да уведу трговинске мере против Кине како би натерале Пекинг на строго кажњавање крађе интелектуалне својине.

Администрација америчког председника Доналда Трампа планира да се позове на ретко коришћену законску клаузулу која Америци омогућава да истражи да ли кинески прописи о интелектуалној својини доприносе нефер трговинској пракси, навео је лист позивајући се на изјаве људи упознатих са овим питањем, пренео је АФП.

Вашингтон жели да Пекинг уведе строже казне за крађу интелектуалне својине и да ублажи намете америчким фирмама које се надају уласку и стицању удела на кинеском тржишту напредне технологије, навео је «Волстрит џорнал».

Ројтерс

Тагови: ; ; ;