На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу, сведок Тужилаштва БиХ Жељко Газдић рекао је да је у јануару 1993. године, као заробљеник муслиманске војске, био приморан да заједно са осталим заробљеним саборцима голим рукама деминира тунел код Међеђе, недалеко од Горажда, те да су тада двојица војника Војске Републике Српске рањена од мина.

Он је навео да је у јануару 1993. као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске, заједно са још једним војником, заробљен у месту Стрмица код Рудог.

Газдић се присетио да их је заробила муслиманска војска, а док су били затворени у просторијама командног места, други војник је рањен у руку, преноси Бирн.

Према речима сведока, на то мЕсто је пристизало још заробљених војника, те су након тога кренули пешке према Међеђи.

Он је појаснио да је рањени војник остао на том месту.

«Код тунела је одвојено нас десетак да разминирамо тунел. Тада смо и сазнали да је тунел миниран. Ја као везиста нисам ништа знао о минама… Била је нека хрпа земље, нисам знао ни које су мине. Требали смо рукама тражити мине, полако. Нисам нашао ниједну» — рекао је Газдић.

Он је навео да су тада двојица војника Војске Републике Српске рањена од мина.

Према његовим речима, након тога су српски заробљеници везаних руку камионом превезени у Међеђу, а после седам дана одведени су у Горажде.

Тужилаштво БиХ на терет Сејдићу ставља да је наредио и нечовечно поступао према цивилима српске националности на подручју општина Рудо, Вишеград и Горажде.

Други сведок Милосав Симић испричао је да је као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске заробљен код моста у насељу Долови, у општини Рудо.

Према његовим речима, њих је опколила «Сејдићева војска».

Он се присетио да су добили позив на предају речима: «Предајте се, бићете размењени», те је навео да је неко рекао да Сејдић зове, али да он то није чуо.

Симић је изјавио да Сејдића није познавао.

«Нас је било око 16 који смо се предали. Свезали су нам руке на леђа и кренули смо на тунел који је миниран. Они који су први ушли разминирали су тунел. Ја сам био задњи од заробљеника. Нисам могао видети шта раде» — изјавио је овај сведок.

Симић је потврдио да су, након демирања тунела, камионом пребачени у Међеђу.

Суђење ће бити настављено 29. августа.

 

 

Тагови: ;