Британски институт за студије безбедности и одбране (РУСИ) упозорио је владу у Лондону да је «нови корејски рат сада стварна могућност» и позвао да се неодложно почне са припремама за могуће избијање сукоба између САД и Северне Кореје.

Заменик генералног директора тог института Малколм Чалмерс је навео да је нови корејски рат «стварна могућност», делимично због чињенице да је Доналд Трамп «хировит и импулсиван».

«Ако почне рат, председник (Трамп) ће у року од сат времена телефоном звати Даунинг стрит 10 тражећи подршку. Британска премијерка ће онда имати само неколико сати, највише, да се изјасни о нечему што би био један од највећих стратешких шокова после Хладног рата», навео је Чалмерс, преноси Индепендент.

Истиче и да би, као близак савезник САД, Британија највероватније морала да пружи помоћ у сукобу на Корејском полуострву, где се тренутно налази око 35.000 америчких војника.

«На Корејском полуострву ствара се опасни микс севернокорејског технолошког напретка –недавно је лансирана нова интерконтинентална ракета – и Трампове хировите и импулсивне особине», написао је Чалмерс.

Сматра да је најбоља подршка коју би Британија требало да пружи у овом сценарију дипломатска подршка, уз преговоре са циљем сузбијања ширења конфликта и обезбеђивања да и САД и Кина буду срећне са мировним споразумом.

Танјуг

Тагови: ; ; ;