Критике упућене председнику САД због благе осуде расизма. Оставке у саветодавном панелу Беле куће

Неуобичајена спорост и благе осуде америчког председника Доналда Трампа према заговорницима надмоћи беле расе чији су насилни протести у Шарлотсвилу прошлог викенда однели три живота, довеле су до оставке у индустријском саветодавном панелу Беле куће генералних директора компанија «Мерк», «Интел» и «Андер Армор».

Трамп је навукао бес многих када је у првом реаговању оптужио «многе стране» због суботњег насиља, што је покренуло талас критика.

Прво је директор компаније «Мерк» Кенет Фрејзер, истакнути афроамерички бизнисмен, поднео оставку на чланство у председничком саветодавном панелу.

— Амерички лидери морају да поштују наше основне вредности, јасно одбацујући изражавање мржње, нетрпељивости и супремације групе, који су у супротности са америчким идеалом да су сви људи рођени једнаки — написао је Фрејзер на «Твитеру».

Није се дуго чекало на Трампов одговор.

— Сада када је Кен Фрејзер из компаније «Мерк фарма» поднео оставку у председничком индустријском савету, имаће више времена да среже пренадуване цене лекова! — написао је на «Твитеру» председник САД.

Трамп је касније у другом посту оптужио копанију «Мерк» да је «лидер у све вишим и вишим ценама лекова, док истовремено ‘извлачи’ радна места из САД», и поручио му да «врати радна места и снизи цене».

Неколико сати касније, оснивач и главни извршни директор компаније «Андер Армор» Кевин Планк такође је најавио повлачење из панела.

Шеф «Интела» Брајан Крзанић такође је најавио одлазак из панела у бескомпромисној поруци у којој је навео да жели да «скрене пажњу на озбиљну штету коју подељена политичка клима наноси важним питањима», изражавајући «гађење» због насиља у Шарлотвилу.

ТРАМП: ОБЕ СТРАНЕ КРИВЕ ЗА НАСИЉЕ У ВИРЏИНИЈИ

Амерички председник Доналд Трамп је поново окривио обе стране за насилне протесте у Шарлотсвилу, у Вирџинији, у којима је једна особа изгубила живот, а више је повређено, јавља британски јавни сервис Би-Би-Си.

У саопштењу објављеном у понедељак, Трамп је осудио беле расисте, али је у НЈујорку јуче окривио и алтернативну левицу.

Трамп је за возача, који је улетевши аутомобилом међу противнике марша десничара и расиста, убио једну жену и повредио више особа, рекао да је он срамота за њега и за његову земљу.

«Помињете алтернативну десницу», рекао је Трамп у размени речи са новинарима, користећи тај термин за десничарске групе.

«Океј, а шта је са алтернативном левицом која је напала алтернативну десницу? Да ли они имају икакав осећај кривице?», изјавио је Трамп.

Председник САД је, у Белој кући у понедељак, рекао да су Кју-клукс-клан (ККК), неонацисти и бели расисти «криминалци и насилници».

Трамп је претходно наишао на оштре критике медија који су га критиковали због споре реакције у осуди насиља десничара у граду Шарлотсвилу.

Амерички председник је, такође, рекао да није одуговлачио са реаговањем на догађаје у Шарлотсвилу, већ да је желео да располаже чињеницама.

Он је додао да људи још увек не знају све чињенице о насиљу у Вирџинији, као и да је возач који је улетео у масу «убица и срамота за земљу».

Новости

Тагови: ; ; ;