Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун чека да види шта ће следеће САД урадити и због тога је одложио одлуку о испаљивању ракета у правцу америчке територије Гуам, известили су севернокорејски медији.

У првом јавном појављивању у последње две недеље, Ким је прегледао инструкције севернокорејских војних снага, разматрајући истовремено план о испаљивању четири ракете према Гуаму, јавила је званична севернокорејска агенција КЦНА.

«Он је рекао да ако Јенкији остану при својим екстремно опасним и безобзирним акцијама на Корејском полуострву, тестирајући вољу Демократске Народне Републике Кореје (ДПРК), Пјонгјанг ће донети важну одлуку, као што је већ објавио», преноси КЦНА.

На фотографијама приложеним уз извештај севернокорејске агенције, Ким Џонг Ун држи палицу, уз помоћ које на мапи показује путању лета ракета које би требало да буду лансиране са источне обале Северне Кореје, и да преко Јапана стигну до Гуама.

Северна Кореја је у више наврата упозоравала да ће напасти САД и америчке војне базе, и објављивала је сличне фотографије, али никада није дошло до реализације тих планова, подсећа британска агенција.

Међутим, најновије претње проузроковале су ескалацију тензија на релацији Вашингтон-Пјонгјанг, а амерички председник Доналд Трамп је поручио да је америчка војска спремна да делује ако Пјонгјанг не поступи мудро.

Амерички званичници су, ипак, у протеклих дана заузели нешто помирљивији тон, при чему је амерички државни секретар Рекс Тилерсон, упитан за одлагање напада Северне Кореје, рекао да је на лидеру Пјонганга да одлучи да ли жели преговоре са САД.

«Настављамо да будемо заинтересовани за проналажење начина за долазак до дијалога, али то зависи од њега», рекао је Тилерсон новинарима.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Ноерт је изјавила да одлука Северне Кореје о одлагању није довољна, и да Пјонгјанг мора да покаже да је спреман «на денуклеаризацију Корејског полуострва».

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;