Мигранти из Азије и Африке последњих месеци, уместо балканске, чешће бирају медитеранску руту, која води преко Грчке и Италије. Постоји веровање да је ова путања сигурнија за одлазак до Западне Европе. На овој рути се све чешће налази и коридор преко Албаније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, који је претходних година био мање изложен избегличком таласу.

 

 

Заједничке снаге Војске и полиције за годину дана су спречиле улазак око 20.000 миграната у Србију. Захваљујући редовним дежурствима и патролама дуж државне границе, у нашој земљи налази се свега 5.000 избеглица из Азије и Африке.

Како објашњавају у команди заједничких снага, талас миграната који од 2015. године притиска Европу данас је много мањи. Од преласка државне међе Србије овог лета је просечно одустајало десет миграната дневно.

«Два најважнија задатка која имамо су спречавање илегалних прелазака границе и онемогућавање организованог проласка миграната» — објашњавају у Команди. » За годину дана спречили смо више од 120 покушаја организованог шверцовања људи, а процесуирано је више од 140 кријумчара. Налет миграната, бујање кријумчара и опасност од блокаде избеглица у Србији, пре тачно годину дана били су разлози повратка Војске на границу, са које се повукла пре више од деценије.»

Због промене тактике кријумчара, места и начина уласка, извршено је прегруписање, а формиран је и посебан сектор Г у рашко-полимској области. На овом подручју до данас је спречено више од 150 нелагалних прелазака.

ГЛАВНИ ШТАБ У НИШУ

СВЕ информације о ситуацију на државној међи већ годину дана се сливају у Ниш. Овај град по успостављању мисије изабран је за централно место — Команду заједничких снага. Ниже команде сектора смештене су у Врању, Пироту и Зајечару.

Тагови: ;