Заменик министра иностраних послова Сирије изјавио је, да су отровне материје, нађене у скалдиштима побуњеника у Алепу и источним предграђима Дамаска

Отровне материје, које су нађене у напуштеним складиштима оружја побуњеника, сведоче о томе, да су оне биле достављене терористима у Сирији из САД и Велике Британије, изјавио је заменик министра иностраних послова Сирије Феисал Микдад на прес конференцији у Дамаску.

«Сва нађена убојна средства представљају ручне гранате, мине за минобацаче, које су пуњене отровним супстанцама CS и CN (приказани на слајдовима)… Нађена хемијска бојева средства, приказана на слајдовима, произведена су од стране компаније Federal Laboratories из САД, а отровна средства су произведена од компаније Cherming Defence UK (Велика Британија) и NonLethal Technologies (САД)» — изјавио је Микадад.

По речима заменика министра, отровна средства су нађена у складиштима побуњеникакако у Алепу, тако и у ослобођеним деловима источног предграђа Дамаска.

Микадад је приметио, да, у складу са чланом 5 Конвенције о забрани хемијског оружја, употреба агенса раздражујућег дејства дозвољена је само у циљу борбе са уличним нередима. Употреба у војне сврхе је забрањена.

«На тај начин, можемо са сигурношћу да тврдимо, да САД и Велика Британија, а такође и њихови савезници у региону, нарушавајући Конвенцију о забрани хемијског оружја, пружајући пуну подршку терористичким организацијама, које дејствују на територији Сирије. Наоружавају побуњенике не само обичним наоружањем, већ и забрањеним отровним средствима», — додао је Микдад.

ТАСС

Тагови: ; ; ; ; ;