Од када је Велика Британија у јуну 2016. одлучила да напусти Европску унију, однос према држављанима, мигрантима и мањинама у Европској унији будно се прати.

Између 2002. и 2015. Универзитет Харвард спровео студију процене расних предрасуда на европском континенту. Том приликом је установљено да у Источној Европи постоје нарочито велике предрасуде према мањинама, при чему су расистички ставови најизраженији у Чешкој Републици.

Европска унија је обавила сличну студију, која је објављена 2015. Држављани 25 чланица одговарали су на различита питања о односу према мањинама.

Све у свему, закључак је да су Велика Британија, Ирска, Француска Шпанија, Холандија, Данска и Шведска најтолерантније, док је расизам највише изражен у Чешкој Републици, Словачкој, Бугарској, Грчкој, на Кипру и у Литванији.

Најспремнији да раде са припадницима различитих етничких група су Шпанија, Француска, Велика Британија, Ирска, Шведска и Данска, док су Чешка и Словачка и Бугарска најмање спремне за то.

Деведесет одсто држављана истих земаља нема ништа против да њихова деца иду у школу с припадницима мањина, док потпуно супротан став имају Чешка, Словачка и Бугарска.

У оквиру студије су такође упитани да ли би радили с хришћанима, атеистима, Јеврејима, будистима или муслиманима, при чему је резултат анкете био врло сличан.

На крају су их питали како би се осећали када би њихова деца била у вези с припадником хришћанске вере, атеистом, Јеврејином, будистом или муслиманом.

И овде су најтолерантнији став показале исте земље, док би таква веза посебно забринула држављане Чешке, Словачке, Литваније, Румуније, Бугарске и Грчке.

Ројтерс

Тагови: ; ;