НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство /МАП/.

 

«Таква одлука ће помоћи књижењу непокретне војне имовине као власништва БиХ за потребе Министарства одбране БиХ. Владавина закона и поступци извршења морају се спроводити. Донесена одлука није довољна за активирање МАП-а, али је корак ка испуњавању услова из Талина», саопштено је из НАТО штаба у Сарајеву.

Из НАТО штаба подсјећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ.

«Савезници пажљиво прате дешавања и поздрављају напредак у књижењу непокретне војне имовине на БиХ. Истовремено, желе виђети да лидери у БиХ убрзају настојања ка испуњавању услова који су министри спољних послова НАТО-а поставили у Талину у априлу 2010. године како би Акциони план за чланство за БиХ могао да буде активиран што прије», наводи се у саопштењу из НАТО штаба.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат «Велики Жеп» у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Правобранилаштво Републике Српске у апелацији коју је Уставни суд БиХ одбио 6. јула навело је да је пресудама Суда БиХ о имовини у Хан Пијеску прекршено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Тагови: ;