Индијски и кинески војници су се сукобили, а било је и гађања камењем, у новом граничном инциденту на Хималајима, навели су индијски извори.

Инцидент се десио у моменту када индијске и кинеске снаге већ два месеца стоје суочене на стратешкој хималајској висоравни Доклам, територији краљевства Бутан.

Војници две земље су се сукобили више од 1.200 километара одатле, у подручју Ладак у Кашмиру, на индијски Дан независности.

Према извору из индијског министарства одбране, кинески војници су два пута покушали да уђу на индијску територију у зони језера Пангонг, надморске висине 4.200 метара, али су их индијске снаге одбиле.

«Била су два мања инцидента. Са кинеске стране је бацано камење, али ситуација је под контролом», рекао је тај званичник који је тражио да остане анониман.

После инцидента обе стране су се вратиле на почетне позиције.

«Овакве ствари се дешавају сваког лета. Овај пут је трајало мало дуже и било озбиљније, али није било употребе оружја», рекао је извор из полиције у Шринагару.

Индија и Кина имају два територијална спора, у регионима на северу и истоку Индије. У рату који су водили 1962. године Кина је поразила индијске трупе.

Бета

Тагови: ; ; ; ;