Француски председник тужио фотографа који је њега и његову жену узнемиравaо на одмору у Марсељу

Француског председника Емануела Макрона један фото-репортер толико је узнемиравао на годишњем одмору који проводи са супругом да је поднео тужбу суду. У Јелисејској палати истичу да је човек с фото-апаратом чак неовлашћено ушао у посед на коме се председнички пар ових дана опушта.

Наметљиви извештач је Емануела Макрона и његову супругу Брижит упорно пратио на мотору и фотографисао сваки њихов корак. Људи из председниковог обезбеђења су му више пута скретали пажњу да престане, али безуспешно. Кап је превршила чашу у недељу, када је незвани гост ушао у приватни парк око куће у којој Макронови проводе одмор.

Фотограф је приведен после ометања приватног поседа и задржан је у притвору неколико сати у Марсељу пре него што је пуштен на слободу. Жалио се да је третиран као криминалац, да је три сата у ћелији провео с делинквентима пре него што је саслушан, да су му скинули пертле и сат, као и да су му тражили на преглед све што је снимио, што он сматра противправним поступком.

Ово је први пут да Макрон, који је у мају победио на изборима, као председник подноси тужбу. Пре тога, прошле године, док још није био председник, он и супруга су тужили један недељник који је под насловом «Разводе се» у ствари писао о Макроновом одласку из владе.

Бивши председник Француске Никола Саркози је за време свог мандата због узнемиравања неколико пута пресавијао табак. И поред бројних атака на његов приватни живот, Макронов претходник Франсоа Оланд то никада није учинио, али јесте његова пратиља, глумица Жили Гаје.

СЈАЈ И БЕДА

Макронови се одмарају у једној од прелепих вила у парку Талабо, који се простире на више хектара у граду Марсељу. Виле су повезане улицама које уз дозволу могу да користе само они који ту бораве, а комплекс је опасан високом гвозденом оградом. Посед чува приватно обезбеђење, а испред је неколико полицијских марица. Виле овде коштају и по четири милиона евра, од 8.000 до 11.000 евра по квадрату. Комплекс се граничи са запуштеним марсељским квартовима у којим је висока стопа незапослености.

Тагови: ; ; ; ;