У Њујорку је данас почела седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран најновији извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову, а Србију представља први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а у извештајном периоду, од 16. априла до 15. јула ове године.

Дачић ће изнети оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

Учешће на седници Савета безбедности УН биће и прилика за сусрет са генералним секретаром те организације, као и председавајућим Савету безбедности за месец август, сталним представником Египта при Уједињеним нацијама.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је у најновијем извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

«Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима», навео је Гутереш у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

На седници ће путем видеом-бима говорити и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Приштину представља амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку.

Тагови: ; ;