Руски сенатор Алексеј Пушков изјавио је да су оптужбе Украјине на рачун Русије у вези с испоруком ракетних мотора Северној Кореји дрска лаж.

Раније је вршилац дужности Државне космичке агенције Украјине Јуриј Радченко изјавио да је могуће да су руски стручњаци раставили ракете „Циклон 2“ и „Циклон 3“ и испоручили Северној Кореји украјинске ракетне моторе којима су оне опремљене.

„Украјина је одлучила да оптужи Русију за испоруку украјинских мотора Северној Кореји (?!!). Дрска лаж, помножена страхом – уобичајени је рукопис кијевског режима“, написао је Пушков на Твитеру.

Лист „Њујорк тајмс“ је раније објавио истрагу америчких експерата који претпостављају да је Северна Кореја добила моторе украјинске производње за своје балистичке ракете. Украјинске власти и надлежне институције негирали су ову информацију, саопштивши да се у фабрикама у Украјини такви мотори не производе.

Кијев је потом изнео претпоставку да је украјински мотор копиран „у некој земљи“ и да је доспео у Северну Кореју преко територије Кине.

Бројни украјински политичари су потом изјавили да је текст „Њујорк тајмса“ инспирисала Русија.

Стејт департмент је јуче саопштио да се Вашингтон озбиљно односи према саопштењима о испорукама ракетних мотора из Украјине у Северну Кореју.

Тагови: ;