Ракетна технологија конструкторског бироа «Јужное» могла је бити продана представницима Северне Кореје. Ово је изјавио бивши сарадник конструкторског бироа.

Под условом анонимности изјавио је, да је Северна Кореја изразила интерес за украјинске ракетне носаче. По његовим речима, пре неколико година севернокорејци су покушали да украду документацију и били су ухапшени.

Саговорник издања је изјавио, да је документација о ракетним носачима могла да падне у руке севернокорејаца, који су могли наћи «незваничан приступ» према украјинској страни.

«Можете да замислите само колики је ту новац у питању и какве радње? О томе ће вам причати инжењер. Згњечиће ме као муву», — изјавио је извор.

The New York Times, позивајући се на нови извештај Међународног института за стратешке студије и служби безбедности података изјавио је данас да је Северна Кореја је могла да преговара са лидерима украјинског «Јужмаша». Једино су се тамо скупљале ракете и носачи. На такву сарадњу се одлучило руководство «Јужмаша», лишивши се руских партнера после преврата у Украјини 2014. године.

Касније је министар одбране Украјине Турчинов изјавио, да Украјина није достављала оружје и војну технологију Северној Кореји, а информација раширена у медијима је испровоцирана од стране руске обавештајне службе.

Тагови: ; ;