На седници Савета безбедности Уједињених нација биће разматран најновији извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову. Србију ће представљати први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а у извештајном периоду, од 16. априла до 15. јула ове године, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Како се истиче у саопштењу, Дачић ће изнети нашу оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

Учешће на седници Савета безбедности УН биће и прилика за сусрет са генералним секретаром те организације, као и председавајућим Савету безбедности за месец август, сталним представником Египта при Уједињеним нацијама.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оценио је у најновијем извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

«Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима. Позивам оне који ће формирати нову косовску владу да владају одговорно, а будућу опозицију да ради конструктивно на промовисању транспарентности и одговорности. Владавина права и његова непристрасна примена представља камен-темељац у основи сваког демократског друштва», навео је Гутерес у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

РТС

Тагови: ; ; ;