Последња тестирања интерконтиненталних ракета која је спровела Северна Кореја показују да она може да погоди америчку територију. Према последњим анализама, Пјонгјанг је у стању да погоди западну обалу САД.

Амерички обавештајни званичници верују да она може и да на врх интерконтиненталних балистичких пројектила (ИЦБМ) стави минијатурну нуклеарну бојеву главу.

Иако многи још расправљају о могућностима севернокорејског оружја, мали број њих је негирао да напредак Северне Кореје треба да забрине.

— Према тренутним информацијама, тест пројектила (обављен 28. јула) показао је да Северна Кореја лако може да погоди бројне велике америчке градове на западној обали — рекао је Дејвид Рајт, физичар и директор програма за глобалну безбедност у Унији забринутих научника.

Међутим, уколико настави са унапређивањем пројектила и они достигну своју пуну способност, у опасности ће бити практично сваки амерички град. Он је проценио да би севернокорејски ИЦБМ «Хњасонг-14» могао да има максимални домет од око 10.500 километара, што значи да би могао да падне тик поред Вашингтона.

» Домет балистичког пројектила је повезан са његовом брзином. То је као да бацате лопту, што је брже бацате под датим углом, то ће даље она летети» ,рекао је он.

Постоје ту и неке непознате варијабиле, на пример, брзина ИЦБМ када се искључе мотори док лети свемиром.

Он сматра да би ИЦБМ могао да тада лети око 4-5 километара у секунди.

«Хњасонг 14» је, наводно, на последњем тесту провео готово 47 минута у ваздуху. Мало времена за евакуацију

Рајт је за «Бизнис инсајдер» направио процену времена које потребно да интерконтинентални пројектил испаљен из Северне Кореје погоди неки од америчких великих градова где се налази и велики број војних снага и одбрамбених система.

Пјонгјанг тренутно прети нападом на острво Гуам на коме се налази велики број америчких војника. Пројектил би до њега летео 3.500 километара и стигао би за 18 минута и 30 секунди.

Следећи најближи је Енкориџ на Аљасци који је од Северне Кореје удаљен скоро 6.000 километара и могао би да страда за 29 минута.

Уколико се Пјонгјанг одлучи да гађа Хаваје, пројектил би летео 9.190 километара за 37 минута.

Пројектил би до Лос Анђелеса, удаљеног око 9.500 километара летео још минут дуже.

Становници три града на истоку САД имали би највише времена за евакуацију.

До Чикага би ИЦБМ стигао за 39 и по минута, до Њујорка за 40 и по, а до Вашингтона за 41 минут.

Американцима би у случају оваквог потеза Пјонгјанга, преостало да се уздају у антиракетне штитове.

И.З.К./Блиц

 

Тагови: ; ; ;