Сајбер моћ, војна моћ и култ личности три су ствари које граде широку мрежу утицаја због којих је председник Русије Владимир Путин толико моћан, оцењује «Си-Ен-Ен» у серијалу «Декодирање Русије».

Си-Ен-Ен указује да, иако то негира, Русија је оптужена да су њени хакери утицали на резултате избора америчког председника, као и да су изазвали ометања избора у Естонији и Украјини.

Када је реч о војној моћи, Си-Ен-Ен наводи да је све под Путиновом контролом, укључујући и нуклеарне бомбе.

Све више Руса слави свог лидера, иако неке његове изјаве или понашање критикују светски лидери, посебно након руских акција у Украјини и Сирији.

С тим у вези, Си-Ен-Ен констатује да је хакерска моћ Русије огромна, пре свега, јер су факултети у Совјетском савезу изграђени у систему који треба да изнедри инжењере светске класе.

Осим тога, како се наводи, Путин троши огромне паре на сталну модернизацију војске, иако стручњаци тврде да је руско конвенционално оружје ограничених могућности.

Трећа ствар која чини Путина моћним је свакако невероватна популарност.

Путин је, међутим, све популарнији, констатује Си-Ен-Ен а то објашњава тиме да већина Руса жели да њихова држава има што већи утицај на светске догађаје, чак иако то доноси санкције и погоршање животног стандарда.

Америчка телевизија додаје да у јачању популарности Путин профитира због политичког система у Русији, као и од медијске сцене, на којој постоји нулта толерација на критике лидера.

Танјуг

Тагови: ; ; ;