Обилна киша праћена бујицом блата  и одронима изненадила је усред ноћи становнике престонице Сијера Леонеа, Фретоње, при чему је најмање  400 људи погинуло, а више од 2000 остало без крова над главом.

Извештаји показују да би се та бројка могла увећати.

Ове поплаве које су већ однеле највећи број жртава у Африци у задњих 20 година, догодиле су се око 4.00 сата ујутро, изјавили су сведоци.

«Најмање 180 тела допремљено је у мртвачницу болнице Конаугхт у Фретоњну, где већ понестаје места», рекао је радник те мртвачнице.

Локални Црвени крст је објавио да је око 400 људи изгубило животе у овој страшној природној катастрофи.

Новинар АФП-а на  лицу месту  сведочи да људи на рукама износе тела жртава из кућа затрпаних  блатом из градских четврти где су се улице претвориле у набујале реке.

«Јецаји одјекују целим градом. Једна ми је жена испричала да је изгубила више од 11 чланова своје  фамилије у овој катастрофи, док ми је један мушкарац рекао да је остао без мајке, жене и деце. Стотине људи овде непрекидно долази тражећи своје најмилије. Неки од њих су ми рекли да их нису успели лоцирати. Заправо, овде више нема ни трага од десетак кућа које су до јуче биле у подножју планине Сугар Лоаф. Све је прекривено муљем», рекао је репортер ББЦ-ја на месту догађаја.

Дио брега над четврти Регент срушио се на куће, наводе локални медији.

Поплаве су чест проблем у Сијера Леонеу, где олујно невреме редовно уништава скромна насеља. У Фретоњу који има око 1,2 милиона становника киша пада шест месеци годишње.

У поплавама у  јуну 2015. погинуло је десет особа, а око 9000 је остало без крова над главом у тој земљи на западу Африке.

Тагови: ; ; ;