„У Црној Гори пад вакцинације, прети епидемија“

Број вакцинисане деце ММР вакцином у Црној Гори је у паду и надлежни упозоравају на могућност епидемије малих богиња уколико се такав тренд настави.

Од 7.814 деце рођене у 2015. години, половина није вакцинисана ММР-ом, вакцином против малих богиња, заушки и рубеоле, показују подаци Института за јавно здравље.

Лекар Сенад Бегић из Института за јавно здравље Црне Горе упозорио је да уколико се тренд пада вакцинације настави, Црној Гори прети епидемија, пренела је подгоричка Побједа.

„Скоро да се не поставља питање да ли ће епидемије бити – већ када ће се она десити. Због чега још није било епидемије и страшног сценарија који је погодио Румунију (више од 8.000 оболелих, 32 умрла од малих богиња) највише можемо да захвалимо добрим обухватима из ранијих година и чињеници да другу дозу ММР-а (пред полазак у школу) код нас примају готово сва деца“, указао је Бегић.

Он је рекао да је пад броја вакцинисане деце последица „теорија завере и искривљених објашњења антивакциналних покрета који повезују вакцину ММР са узроцима аутизма“, што „збуњује родитеље који све више одгадјају вакцинацију деце“.

Институт планира организацију трибина у наредном периоду у више црногорских општина како би родитељима представио научне чињенице, а истовремено ће интензивирати континуирану медицинску едукацију педијатара и здравствених радника.

За првих седам месеци ове године 38 родитеља одбило је вакцинацију деце према календару вакцинације и против свих њих здравствена инспекција поднела је захтев за покретање прекршајног поступка.

У прошлој години, поступак је покренут против 102 родитеља.

Казна за родитеље који одбију да вакцинишу дете је између 100 и 2.000 евра.

Бета