Протестанти у Северној Каролини срушили су споменик војника конфедерације као одговор на расистичке протесте белих националиста одржане током викенда.

Инцидент се десио само неколико дана након избијања нереда у Шарлотсвилу против планираног уклањања споменика Роберта Лееју, команданту снага Југа у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

Узвикујући „Не ККК! Не фашистима“ десетине демонстраната је конопцем оборило статуу високу преко четири метра, а на снимку који се појавио на интернету види се како демонстранти, међу којима је било људи различите боје коже, шутирају срушену бронзану статуту док десетине окупљених певају и кличу.

Протест у Дурхаму, граду у Северној Карлолини, био је одговор на скуп заговарача беле надмоћи који је у суботу одржан у Шарлотсвилу у Вирџинији, а на којем су избили сукоби између продесничарских група и контрамитингаша, при чему је укупни трагични биланс насиља – троје погинулих и 35 повријеђених.

Амерички председник Доналд Трумп изјавио је синоћ како је „расизам зло“, називајући Ку Клуx Клан (ККК), неонацисте и бијеле расисте „криминалцима и насилницима“.

 

 

 

ИН4С

Тагови: