Председник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да је НАТО политичка организација која се меша у унутрашње ствари БиХ и додао да се у Српској све више размишља о томе да се народ што скорије изјасни да ли је за улазак у НАТО, како би се «та прича завршила» што се тиче Републике Српске.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ да одбаци апелацију Правобранилаштва Српске када је реч о војној имовини, те чињеницу да је НАТО штаб у Сарајеву поздравио ту одлуку, Додик је напоменуо да је на делу отимање територије и имовине Српске, те наставак злоупотребе правосудног система, због чега Република мора заштитити своја права и интересе.

 

«Ово је веома озбиљна ствар, дио је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система», рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да иза тога стоје представници међународне заједнице, предвођени Канцеларијом високог представника /ОХР/, а да се у све умешао и НАТО посредством своје команде у БиХ.

 

«НАТО је политичка организација и видљиво је мешање у унутрашње ствари, и зато ми у Републици Српској све више размишљамо о томе да већ сада се одлучимо путем изјашњавања народа о томе шта мисли о НАТО, како би се та прича и на унутрашњем плану, што се тиче Српске, завршила», навео је Додик, напоменувши да у Српској постоји консензус у вези са НАТО, али да га «неки скривено руше».

Он је оценио да се НАТО односом према овој одлуци Уставног суда БиХ дефинитивно сврстао на једну страну, а та страна није Република Српска, која нема никакву обавезу да прати НАТО у том погледу.

Што се тиче понашања правосудних институција на нивоу БиХ, каже Додик, колико год они ликовали у овом времену, морају да знају да тиме само забијају клин у ковчег БиХ.

«Преко овога се сигурно неће проћи, ово је отимачина и разбојништво највећег нивоа, игнорисање међународног права и Дејтонског споразума», упозорио је председник Српске.

Он је нагласио да ни високи представник у БиХ Валентин Инцко, «који се оглашава само када треба подржати муслимане», дефинитивно не може бити саговорник на питањима у БиХ.

«У том погледу мислим да се ствари све више заоштравају и да Српска мора да заузме своју позицију, а она мора да буде апсолутна заштита наших права и интереса», поручио је председник Српске.

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство /МАП/.

Из НАТО штаба подсећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ.

Тагови: ; ; ;