У наставку суђења, у поновљеном поступку против лидера Грађанске иницијативе «Србија, демократија, правда» Оливера Ивановића, давање исказа завршио је кључни сведок тужилаштва Иса Мустафа. Одбрана тврди да се ради о некредибилном сведоку, који у поновљеном испитивању прилагођава свој исказ.

Кључни сведок тужилаштва Иса Мустафа, свој исказ на питања тужиоца завршио је тврдњом да је сигуран да је видео Оливера Ивановића на контролном пункту, у близини места страдања групе Албанаца у јужном делу Косовске Митровице, у априлу 1999. године. Испитивање сведока потом је наставила одбрана Оливера Ивановића.

«Ја бих волео да и други сведоци буду убедљиви колико је и овај кључни убедљив. Он је данас потпуно дискредитовао све своје претходне изјаве и рекао пуно различитих ствари које до сада никада није чак није споменуо или је говорио другачије. Сумњам да те разлике могу да се помире и да је он кредибилан сведок. Мислим да је овде сам себе дискредитовао и мислим да му веће неће веровати», каже адвокат Небојша Влајић.

Адвокат Љубомир Пантовић истиче да кључни сведок има задње немере.

«Има лошу намеру да напакости Оливеру Ивановићу и као што је колега рекао, колико год да је био упоран у својим тврдњама да је Оливер Ивановић тога дана, критичног дана био приситан на месту догађаја, његова изјава нема тај квалитет да би била подлога за осуђујућу пресуду», каже Пантовић.

Сведок Иса Мустафа предочио је током поновљеног исказа да није видео убиство већ да је чуо појединачну оружану паљбу. Изнео је и неке нове моменте које у првостепеном испитивању није помињао.

«Како сам ја то разумео он заправо пролагођава своју претходну изјаву видевши да смо у нашој жалби заправо указали на бесмисленост изјаве. Онда он тај бесмисао сада објашњава и тумачи. То је такође контрапродуктивно јер верујем да ће судија то схватити», каже Оливер Ивановић.

Поновљено суђење Оливеру Ивановићу биће настављено следеће недеље. Тужилаштво планира да изведе 24 сведока, што је за два више него у првостепеном суђењу. Очекује се да понављени процес траје неколико месеци.

Тагови: ; ; ;