НАТО тражи од спољних сарадника да направе концепт о војним операцијама у урбаним и великим срединама, истовремено признајући да су снаге блока још увек неприпремљене за вођење ратова у великим градовима, укључујући и оне који се налазе близу обале.

Захтев под називом «Развој НАТО војних операција у концепту урбаног окружења» наводи процене УН-а, које кажу да ће до 2035. године светско становништво достићи 8,7 милијарди људи, од којих ће највише живети у урбаним срединама.

«Свет је пре седам година прешао 50 процената становништва у урбаним срединама», каже се документу.

«Студије, засноване на глобалним демографским трендовима, указују на то да ће се у урбаним срединама вероватно одвијати све већи проценат оружаних сукоба.»

Око пет милијарди људи тренутно живи у градовима, а 1,4 милиона људи широм света мигрира у градове сваке недеље, пише у извештају, додајући да блок није спреман да води борбе у густим, пренатрпаним срединама.

«НАТО није довољно организован, обучен или опремљен за распоређивање трупа преко поморског, копненог и ваздушног простора, како би се створили жељени ефекти у сложеним околностима — урбаним и урбаним обалским системима који имају густу и међусобно повезану популацију», наводи се у документу НАТО-а.

Документ, у којем се често говори формалним језиком, не разјашњава како ће изгледати «жељени ефекти» за непријатеља, већ баца одређено светло на захтеве које концепт мора да испуни.

«Намера је да се развије свеобухватни концепт НАТО-а, да се повећа ситуацијска свест, да се истраже потенцијалне претње војном и цивилном особљу и да се процене потенцијални утицаји на тренутне оперативне концепте», објашњава се у документу.

НАТО очекује да ће први нацрт концепта имати до краја 2017. године. Врховни штаб Савезничке команде са седиштем у САД-у надгледа цео пројекат.

Одабраним компанијама ће бити понуђени уговори са фиксним ценама најдаље до децембра 2017. године, са опционим периодом почевши од јануара до октобра 2018. године.

Команда НАТО-а је поставила строге безбедносне захтеве за потенцијалног сауговарача.

«Извођач радова треба да поседује минимално, тајно одобрење које издаје НАТО или одговарајуће национално министарство / министарство одбране», стоји у документу.

«Људи који учествују у пројекту такође ће морати да се придржавају безбедносних ограничења у преносу и коришћењу електронских уређаја (нпр. лаптоп рачунара, мобилних телефона)», стоји у документу.

Иако је НАТО признао неприпремљеност за ратове у великим градовима, то није случај са урбаним ратовима. Током бомбардовања СР Југославије 1999. године, НАТО је гађао велике градове, укључујући главни град Београд. Ваздушна кампања убила је неколико хиљада људи.

Изгледа да је урбани рат такође постао проблем за стратеге НАТО-а у источној Европи, у близини граница Русије. Прошлог новембра готово 4.000 војника из САД-а, Велике Британије, Немачке, Канаде, Пољске, Румуније, Словеније, Луксембурга и три балтичке државе учествовало је у масовним маневрима који су укључивали борбе у урбаним срединама.

РТ/ВОСТОК

Тагови: ; ; ;