Пенс: Дипломатска изолација Северне Кореје од изузетне важности

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс поручио је Бразилу, Перуу, Чилеу и Мексику да прекину везу са Северном Корејом и објаснио да САД сматра да је континуирана дипломатска изолација режима Северне Кореје од велике важности, преноси „Ројтерс“.

Пенс: Дипломатска изолација Северне Кореје од изузетне важности

Мајк Пенс је током посете Чилеу изјавио да САД ургира да Чиле, као и Бразил, Мексико и Перу прекину све дипломатске и комерцијалне везе са Северном Корејом, пише Ројтерс. Председник САД Доналд Трамп упозорио је Северну Кореју прошле недеље да ће се суочити са „ватром и бесом“ уколико буде претила САД чиме је подстакао ту државу да саопшти како разматра планове за испаљивање ракета близу пацифичког острва Гуама, подсећа Ројтерс.

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун одложио је одлуку о испаљивању ракете, а Трамп је похвалио тај потез, пише Ројтерс.

„Наша администрација је прикупила подршку нација широм света и како је председник потврдио, почињемо да видимо прогрес у бављењу са провокацијама Северне Кореје“, изјавио је амерички потпредседник на конференцији за новинаре у Чилеу.

Пенс је рекао да би Латинска Америка требало да „уради више“ поводом ситуације у Венецуели где је више од 120 људи убијено од антивладиних протеста који су почели у априлу и додао да САД жели да ради заједно са осталим земљама у Латинској Америци да се „постигне мирно решење“, пише Ројтерс.

Амерички потпредседник је завршио трећу посету „Латинско америчке турнеје“ која укључује још Аргентину и Колумбију, а, како је рекао, „турнеју“ ће заврштити сутра након посете у Панами.

РТС

Коментари: