Нада да се врати нормалан живот за становнике опкољеног града Деир ез Зора од стране терориста лежи на сиријској војсци, саопштили су становници овог опкољеног сиријског града екипи РТ-а у ексклузивним снимцима снимљеним одмах до линије фронта, где сиријска војска улаже коначни напор да деблокира и ослободи град.

Сиријци у граду Деир ез-Зор су некако успели да одрже своје душевно здравље усред терора и тешке несташице хране, лекова и основних потрепштина. Пијаца, срце типичног блискоисточног друштва, функционише исто као и хиљадама година, са неколико значајних изузезетака — недостатак производа за продају и оних који се продају по астрономским ценама.

Терористи који су опколили град у лето 2014. године, ефикасно су блокирали све приступе Деир ез-Зору, заробивши тако више од стотину хиљада цивила са мало или нимало средстава за живот.

Процењује се да је 125.000 цивила и даље заробљено у граду, те да живе у ужасним условима.

Помоћ становницима града која се искључиво допрема из ваздуха је помоћ руске и сиријске владе, као и УН-а. У граду где је немогуће доћи до воде и основних прехрамбених производа, потрага за основним средствима за живот је постала основна свакодневница.

За оне који нису успели да дођу до хране која је допремљена из ваздуха, пијаца служи као последња нада да ће тамо пронаћи храну те избећи смрт усљед недостатка хране.

Под таквим условима црнo тржиште је процветало. Штандови у опкољеном насељу Ал-Јура нуде купцима основне прехрамбене производе, цигарете, нафту и сапун, али по астрономским ценама.

Становници који су разговарали са екипом РТ-а броје дане док војска не прекине блокаду града, да би се живот и цене могли вратити у нормалу.

«Да им Бог да да победе, и да поразе терористе. Нека нас Бог ослободи терориста снагом наше армије. Поздрављам нашу војску и председника «, рекао је један становник.

«Нека Бог заштити војску и учинити их победницима у разбијању опсаде града», рекао други цивил.

«Не би седили овде без Сиријске Арапске Армије. Ми спавамо док нас војска штити», додао је мештанин, похваливши јединице сиријске војске.

Продавци указују на директну везу између напредовања војске и цена хране у граду. Што је војска ближа деблокади, цене су ниже.

«Цене су боље него раније, али је скупо. Надамо се да ће Бог разбити опсаду вољом наше армије «, рекао је један од становника.

«Цене падају, што више наша војска прилази Деир ез-Зору. Надам се да ће цене пасти», објашњава још један мештаниин.

«Лук кошта 3000 лира, молокија кошта 2000 лира. Нисмо јели ништа од тога јер нисмо имали новац да их купимо, а хлеб који можете добити је нејестив», пожалио се још један становник опкољеног града.

Сиријска арапска војска је у протеклом месецу остварила бројне важне победе у покрајини Деир ез-Зор. Упркос томе, терористи настављају да шаљу појачања према Деир ез-Зору, јер се терористи полако али сигурно избацују из Ирака и других провинција Сирије.

Ове седмице, терористи су покренули акцију да се становници града прикључе њиховим редовима. Према извештајима Ашарк ал-Авсата, арапског међународног листа, терористи су објавили наредбу да се «сви младићи од 20 до 30 година морају борити».

Али, док се сиријска армија налази у близини града, становници Деир ез Зора не поштују ову наредбу терориста.

Упркос томе што су терористи одлучни да преузму контролу над градом, руски и сиријски ваздушни удари по терористима и офанзива сиријске војске, учинили су да је град пред деблокадом и ослобађањем.

У среду су се борбе за потискивање терориста водиле на потезу Ал-Хвеикех, ал-Ришдиех и околине Аеродрома, известила је сиријска новинска агенција САНА.

У извештајима се наводи да многи терористи укључујући команданте беже из провинције.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао за викенд да пораз терориста у Деир ез Зору највероватније значи крај терористичке организације.

«Постоји неколико кључних тачака, укључујући Деир ез Зор. Рекао бих пре свега Деир ез Зор. Воде се борбе више од једне године. Људи се храбро боре тамо. Редовно се, два, три или четири пута недељно, храна, лекови и муниција испоручују тамо», додао је Шојгу.

РТ/ВОСТОК

Тагови: ; ;