Амерички председник Доналд Трамп изразио је данас жаљење због уклањања споменика у част снага Конфедерације, рекавши да то разара историју и културу САД

Амерички председник Доналд Трамп изразио је данас жаљење због уклањања споменика у част снага Конфедерације, рекавши да то разара историју и културу САД.

«Тужно је видети да се историја и култура наше велике земље разарају уклањањем наших лепих статуа и споменика», написао је Трамп на Твитеру.

Он је рекао да се историја не може променити, али да се из ње може учити.

«Роберт Ли, Стоунвол Џексон — ко је следећи. Вашингтон, Џеферсон? Бесмислено!», навео је председник САД.

«Лепота која се одузима нашим градовима, местима и парковима ће много недостајати и никад неће моћи да се замени адекватно», сматра он.

Трампови најновији твитови доливају уље на политичку ватру запаљену покушајима председника да кривицу за насиље на скупу расиста и десничара у Шарлотсвилу свали на антирасистичке контрамитингаше, оцењује АФП.

Скуп под називом «Ујединимо десницу» којем је приусуствовало на стотине неонациста, чланова Кју Клукс Клана, десничара и других белих расиста, првобитно је организован против уклањања споменика генералу снага Конфередерације Роберту Лију из парка у Шарлотсвилу.

Танјуг

Тагови: ; ;