Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је Унмик непријатан сведок за све оне који крше међународно право на Косову и Метохији, због чега и покушавају да га склоне.

Коментаришући предлог представника Приштине Вљоре Читаку да се Унмик укине, што су у Савету безбедности УН подржали Велика Британија, Француска и САД, Ђурић је рекао да је очито да они сматрају да је потребно уклонити непријатне сведоке, који знају да је једнострано проглашена независност Косова — нелегална.

«Сада те земље, које су пре само неколико година покушале да прекрајају наше границе, говоре тобоже да никакве границе не могу да се прекрајају. Они би хтели да сакрију Унмик и да се направи да је све одувек било онако како су они планирали. Од Велике Британије и осталих то је цинично», рекао је Ђурић за Радио-телевизију Србије.

Он је оценио да је Србија на седници Савета безбедности УН јуче у Њујорку бранећи себе бранила међународно право, а да су други поткопавали темеље међународних принципа.

«Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изнео је чињенице о стању на Косову и Метохији, као и настојања Србије да кроз дијалог нађе решење», рекао је Ђурић, наводећи да Србија има реч и када се нешто договори она то поштује, што за Приштину не важи.

Он је истакао и да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији изузетно важан.

«Унутрашњи дијалог може значајно да ојача преговарачку позицију Србије, али је важан и због будућих генерација и у томе је стратешка дубина иницијативе коју је покренуо председник Србије Александар Вучић», рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Албанци више од једног века знају шта хоће и раде на томе, а Срби би требало да се замисле и окупе све снаге у борби за очување оног што је српско на Космету.

 

 

Срна

 

 

 

Тагови: ; ;