Посланици владајуће македонско-албанске коалиције у Собрању Македоније, без заступника опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, у четвртак су, после готово једномесечне исцрпљујуће дебате, у 12 наставака, коначно разрешили јавног тужиоца Марка Зврлевског.

 

 

За разрешење Зврлевског гласала су 64 посланика, после чега се проломио громогласан аплауз посланика владајуће већине у парламенту.

На предлог Владе Зорана Заева, за разрешење Зврлевског достављеног парламенту 12. јула, покренута је маратонска расправа махом „одржавана“ исцрпљујућим излагањима посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, трајала је до среде. Крај расправе је означен објавом одлуке посланичке групе опозиционе ВМРО-ДПМНЕ о прекиду дебате.

Таква одлука посланика највеће опозиционе странке у Македонији уследила је уз позивање на достављено мишљење антикорупцијске комисије (ДКСК) да се разрешењем јавног тужиоца Зврлевског крши изборни законик Македоније.

Спикер македонског парламента Талат Џафери претходно је одбацио као невалидно и законски неосновано поменуто мислење Антикорупцијске комисија о разрешењу Зврлевског.

Џафери је прецизирао да је једини тумач аутентичности законске норме и у овом случаје Законодавно правна комисија парламента. Објаснио је да ДКСК може да достави мишљење, али необавезујуће. Једини државни орган који може да укине одлуку Собрања је — Уставни суд Македоније.

 

 

Новости

Тагови: ; ;