Власник једног кафића у Загребу скинуо је плочу са именом Трг маршала Тита у центру града, а загребачка полиција је обавила разговор са њим и још утврђује околности тог случаја, као и нестанка још једне такве плоче која је уклоњена крајем јуна.

Власник кафића Невен Брајковић је пре два дана, по властитом признању, скинуо плочу с натписом Трг маршала Тита, али засад нису познати даљи полицијски потези с обзиром на то да се још утврђују околности тог случаја као и самог починитеља који ће, када му се потврди идентитет, бити пријављен Државном правобранилаштву, преноси Хина.

Да је с њим обављен разговор, осим полиције, потврдио је и сам власник кафића, који је на свом Фејсбук профилу, уз остало, написао: «Хвала на професионалном разговору хрватским полицајцима».

Брајковић је скинуо плочу у уторак после подне са источне стране трга, а касније је позирао фото-репортеру Хине са скинутом плочом у рукама и писмом у којем пише да је 1988. и 1989. провео 500 дана у затвору у име, како га је назвао, «овог зликовца и његових следбеника».

Кафић породице Брајковић у јавности је спомињан као неформални изборни штаб листе Бруне Есих на последњим локалним изборима, на којој је Брајковић био 47. по реду, напомиње хрватска агенција.

Иницијатива грађана Круг за Трг, која делује десет година, сваке године понавља захтеве Градској скупштини да промени име трга, а протеклих месеци у јавности су се појачале тензије уз расправу о промени имена трга.

Једна плоча са истог трга скинута је крајем јуна и нашла се на Фејсбук страници неких политичких новинара.

Одбор за именовање улица Скупштине града Загреба донео је одлуку о промени назива Трга маршала Тита 21. јула, што треба да потврди Градска скупштина, напомиње Хина.

Тагови: ;