Оштар пад производње у америчком аутомобилском сектору у јулу одразио се на укупну фабричку производњу у САД, која месецима стагнира, извештава агенција АП.

Управа Федералних резерви (Фед) саопштила је данас да је фабричка производња пала за 0,1 одсто у јулу, услед смањења производње аутомобила, камиона и ауто делова за 3,5 одсто.

Производња у аутомобилској индустрији је пала трећи месец узастопно, и мања је за 5,0 одсто у последњих годину дана.

Продаја аутомобила, која је у последних неколико година била снажна, у јулу је опала за 7,0 процената.

Пад производње аутомобила делимично је компензовао раст у другим производним секторима од 0,2 одсто у јулу.

Укупна индустријска производња, која обухвата и руднике и комунална предузећа — повећана је у јулу за 0,2 одсто, саопштио је Фед. Рударска производња је порасла за 0,5 одсто, док је код комуналних услуга забележен раст од 1,6 одсто.

Амерички производни сектор се опоравио од пада забележеног крајем 2015. и почетком 2016. године до ког је дошло због мање производње у енергетској индустрији и због снажног долара, који је америчку робу учинио скупљом на страним тржиштима. Међутим, Фед каже да прерађивачка индустрија бележи врло мале промене од фебруара до јула.

Агенција АП наводи да је Фед омашком објавио извештај о индустријској производњи на својој веб страници пре рока, који је био утврђен за сутра ујутру у 9:15 сати по источном америчком времену.

Танјуг

Тагови: ; ;