Игуман манастира Бигорски, (св. Јована Крститеља) којим газдује некаконска Македонска православна црква (МПЦ) Партениј (Фидановски) „открива“ да је Бугарска патријаршија мајка цркви у Македонији.

У изјави за бугарски портал Двери православља, Партениј, који је архимандрит организације која од далеке 1967. једностраним издвајањем од Српске православне цркве (СПЦ) пребива у расколу, оцењује да БПЦ и данас исказује метеринску љубав према православним верницима из Македоније. И, како вели, управо због тога, треба признати аутокефални статус Македонске цркве.

— Бугарска православна црква јесте једина, права и достојна Црква-мајка Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, тврди Партениј, уз тумачење да би се признавањем аутокефалности МПЦ, „заувек учврстило братство између македонског и бугарског народа“.

Бигорски манастир већ дуги низ година изграђује веома срдачне односе са бугарским манастирима и тамошњим духовницима, подсећа Партнеј,наводећи „везе“ са Зографским, Рилским, Тројанским и Клисурским манастиром.

Посебно подвлачи добре релације са бугарским архијерејима, укључујући и патријарха БПЦ Неофита. Како објашњава у поменутом разговору за бугарски портал, „због снажног разумевања јеванђелског јединства Христових цркви у свету“, монаси из манастира Бигорски, одржавају „активне односе и са многим грчким манастирима, посебне са Свете Горе, као и са архијерејима Васељенске патријаршије и Атинске архиепископије“.

– Ми, као монашко братство непрекидно радимо како би поправили и оснажили братољубиве везе између наша два братска народа, македонског и бугарског. Искрено верујемо и искрено се надамо да ће након потписивања Споразума (документ о пријатељству и добросуседству потписан од стране премијера Зорана Заева и Бојка Борисова) Бугарска помоћи свом најближем суседу да превазиђе тешка искушења са којим се суочава на свом историском путу, да може успешно да опстане као држава у својим природним границама, без повреде њених културних и народних традиција“.– заључио је Партениј за бугарски портал Двери.

 

Аутор: Младен Станчић
Извор: Новости

Тагови: ; ; ;