Иванцов: Инцко поново изврће чињенице

Амбасадор Русије у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Петар Иванцов је оценио као извртање чињеница тврдњу високог представника Валентина Инцка да одлука Уставног суда у Сарајеву о књижењу војне имовине одговара ставу Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК) и да власти Републике Српске морају омогућити књижење војне имовине на државну заједницу БиХ, укључујући објекат у Хан Пијеску.

Иванцов: Инцко поново изврће чињенице

„Нажалост, високи представник поново изврће чињенице“, саопштио је Иванцов.

Према његовим речима, у одлуци Управног одбора Савета за спровођење мира о примени програма „пет плус два“ говори се о подели државне и војне имовине, а не о њеном књижењу непосредно на заједничке институције.

Иванцов је истакао да заступа став да питања која се непосредно тичу интереса једног од ентитета не могу бити решена без његовог учешћа.

„Ово је један од постулата државног уређења БиХ“, рекао је Иванцов.

Подсетимо, Уставни суд у Сарајеву одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат „Велики Жеп“ у Хан Пијеску буде укњижен на државну заједницу БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске обавезана је да укњижи на државну заједницу БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна у Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

 

Извор

Коментари: