Мелбурн је, седму годину заредом, задржао позицију најбољег града за живот на свету, према годишњем извештају листа «Економист».

Мелбурн, други највећи град у Аустралији и главни град државе Викторија, заузео је прву позицију међу 140 градова у свету, нашавши се испред Беча и три канадска града — Ванкувера, Торонта и Калгарија, преноси агенција Франс прес.

Градоначелник Мелбурна Роберт Дојл је рекао да је реч о великом успеху којим сви грађани треба да се поносе, али да то не значи да је град савршен.

Шесто и седмо место заузела су још два аустралијска града Аделејд и Перт, на осмом месту је Окланд, деветом Хелсински, а десетом Хамбург.

Извештај је рангирао 140 градова у свету по стабилности, здравственој заштити, културним садржајима и заштити животне средине, образовању и инфраструктури.

Сиднеј, највећи аустралијски град, због претње тероризмом другу годину заредом није ушао у првих десет, и налази се на 11. месту листе.

Међу најгорим градовима за живот на свету су Дамаск, Лагос у Нигерији, Триполи, Дака и Порт Моресби на Папуи Новој Гвинеји.

Танјуг

 

Тагови: ; ;