Пољска, након терористичког напада у Барселони у четвртак, када је комби улетео у гомилу људи на популарном шеталишту, подсећа на потребу за строгом миграционом политиком, изјавио је на пољској телевизији заменик министра одбране Михал Дворчик.

Пољска се традиционално супротставила политици миграције ЕУ и заједно са Чешком и Мађарском, бојкотовала програм расељавања избеглица, договорену септембра 2015. од стране шефова Министарстава унутрашњих послова држава Европске уније. У складу са овим планом, у року од две године планирано је пресељење у 23 од 28 земаља уније, поред претходно договорених око 40 хиљада азиланата, још 120 000 избеглица на територију Европске уније. Крајем јула Европска комисија је покренула поступак санкција против Пољске, Чешке Републике и Мађарске због одбијања да прихвати мигранте на њеној територији.

«Ово што се дешава доказ је да се Европа суочава са драматичним избором: или чека на крај размишљајући, или почети доносити одлуке, а не причати о емпатији, не причати о саосећању», рекао је Дворчик.

«Или ће се Европа променити или ће њена будућност у садашњем облику бити под великим знаком питања», нагласио је он.

Према његовим речима, тренутна миграциона политика мора да се промени. «Европи је потребна промена у приступу европској безбедности. Док буде сагласности о формирању група које се не интегришу, које не прихватају европске вредности, таквих злочина ће бити«, — рекао је замјеник министра.

Он је нагласио да Пољска остаје посвећена стриктној миграционој политици. «Неће бити договора о стварању енклава које се не интегришу у заједницу. Неће се постићи споразум о присилном пресељењу људи у Пољску, које не можемо тестирати са становишта сигурности, са становишта личних података. Неће се постићи договор о путу који нас води у катастрофу», — рекао је Дворчик.

РИА НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;