Амир и Емир Хоџић, држављани Босне и Херцеговине које је Немачка одлучила да протера због сумње да су повезани с исламистичким тероризмом, депортовани су у БиХ где су након кратког саслушања пуштени на слободу, али ће бити под појачаним надзором безбедносних служби, потврдио је министар безбедности БиХ Драган Мектић.

Драган Мектић је рекао да је Немачка браћу Хоџић окарактерисала као особе које се могу довести у везу с тероризмом, додајући да њима међутим није суђено јер није било конкретног кривичног дела.

«Они су наши држављани и по тој основи смо били у обавези да их прихватимо», навео је министар безбедности БиХ.

Требало је да браћа Амир и Емир Хоџић у септембру буду депортовани из Немачке, али је немачка полиција одлучила да убрза цео поступак па их је већ у четвртак ставила на авион и вратила у Сарајево.

По слетању, њих су око сат времена саслушавали агенти Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), после чега су пуштени, пренела је Хина.

Мектић је потврдио да су безбедносне агенције у БиХ протеклих месецима блиско сарађивале с колегама из Немачке и да је идентификована цела мрежа особа повезаних с браћом Хоџић.

Портал Журнал.инфо подсетио је да је из БиХ раније протерана Египћанка коју је полиција затекла у кући породице Хоџић у Сарајеву и за коју се испоставило да је невенчана супруга трећег брата који ту стално живи.

Амир и Емир Хоџић годинама су живели у Немачкој. Тамо је утврђено да су у контакту с припадницима радикалних група.

«Окидач» за полицијску акцију наводно је била чињеница да су у јулу имали контакт са припадницима Исламске државе који се налазе у Сирији и да је од њих тражено да изведу терористички напад на територији Немачке.

Амир и Емир су о томе су обавестили трећег брата Семира, који живи у Сарајеву, након чега се у истрагу укључују и припадници СИПА, али сем претраге куће и протеривања Египћанке друге мере нису предузете.

Немачка је на основу чињенице да су током претреса стана који су користили Амир и Емир Хоџић пронађени бројни докази о њиховим незаконитим боравцима у тој држави и брзо је донета одлука да буду протерани.

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;