Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је за привлачење туриста у Севастопољ неопходно обновити град, односно његов спољни изглед, комуналне структуре и историјски центар.

На састанку с јавним делатницима и научницима Путин је предложио да се размотре питања којима је, према мишљењу стручњака, посвећено недовољно пажње у оквиру генералног плана за развој Крима и Севастопоља.

Путин је навео да је једно од значајних историјских места културно-историјски комплекс „Херсонес Тавријски“, где је одржан састанак. Путин је додао да је с премијером Русије Дмитријем Медведевом разговарао о могућности да се овај музеј посебно третира. Он је, такође, предложио да се Херсонес преобрази у такозвану „руску Меку“.

Путин и Медведев су током посете овом комплексу разгледали ретке и вредне експонате, а посебно их је заинтересовала таблица с древном заклетвом грађана Херсонеса да ће штитити свој град.

Према мишљењу већине истраживача, текст заклетве, урезан у плочу од белог мермера, потиче из 3. века. Заклетва садржи податке о државном устројству Херсонеса и границама државе.

„Херсонес Тавријски“ је један од највећих научно-истраживачких центара, у којем раде археолози из целог света. Музејска колекција има 214.000 експоната. Музеј годишње поћећује неколико десетина хиљада људи.

Руски председник је током посете Севастопољу обишао и музеј посвећен истакнутом руском сликару Ивану Ајвазовском. Он је подржао предлог да се Руско географско друштво посвети проучавању живота овог уметника који је веома много путовао.

Председник и премијер Русије претходно су положили цвеће у Меморијалном комплексу „Тридесет петог обалског одреда“ у Севастопољу. Меморијални комплекс посвећен је војницима Приморске армије и морнарима Црноморске флоте који су наставили да штите град и након што су главне јединице Црвене армије напустиле Севастопољ 1942. године.

Протестна нота Кијева

Иначе, Министарство иностраних послова Украјине упутило је Министарству иностраних послова Русије протестну ноту поводом путовања Путина у Севастопољ.

„Украјинска страна сматра ову посету грубим нарушавањем државног суверенитета и територијалне целовитости Украјине“, наведено је у саопштењу.

Тагови: ;