Председник САД Доналд Трамп саопштио је да је одлучио да сајбер-команду САД преобрази у посебну стратешку структуру која улази у састав Агенције за националну безбедност САД.

„Нова уједињена борбена команда ће појачати наше операције у области сајбер-безбедности и створиће више могућности за побољшање одбране наше земље. Унапређење статуса Сајбер-команде САД показује да смо одлучни да се боримо против претњи у сајбер-простору и да ћемо подржати сигурност наших савезника и партнера и обуздавати наше противнике“, рекао је Трамп.

Према његовим речима, амерички министар одбране такође разматра даље кораке у унапређивању статуса сајбер-команде која ће бити у структури Агенције за националну безбедност.

Трамп је рекао да ће преобликовање омогућити да се поједностави командни систем у овој области. То ће помоћи и да се обезбеди адекватно конгресно финансирање сајбер-операција, сматра он.

„Уз помоћ сајбер-команде САД борићемо се против изазова у сајбер-простору у координацији са савезницима и партнерима-истомишљеницима. Тежимо томе да брзо одговарамо на растуће претње и могућности у сајбер-простору у глобалним размерама“, закључио је Трамп.

Сајбер-команда САД формирана је 2009. године, током председничког мандата Барака Обаме. Формално је била одред Стратешке команде, а де факто је у структури АНБ, најутицајнијој обавештајној служби САД.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;