Сиријска армија завршава опкољавање велике формације Исламске државе код града Акербата у провинцији Хама — објавило је Министарство одбране Руске Федерације.

Из министарства су саопштили и да терористи покушавају да се у мањим групама — користећи џихад-мобиле, аутобусе, а и оклопну технику — извуку у правцу Деир-ез-Зора који је њихово највеће упориште у Сирији.

Такве пробоје осујећује руска авијација која између Акербата и Деир-ез-Зора даноноћно држи беспилотне извиђачке летелице, а онда шаље бомбардере да „одраде посао“.

Руско министарство је објавило видео који сведочи како његови Су-24 око Акербата уништавају транспорт и ратну технику терориста.

Јуришни одреди сиријске армије су последњих дана запосели све кључне висове око Акербата (између града и насеља Хсаји и Ес-Саванета) и лишили терористе последњег канала за снабдевање.

Министарство одбране РФ претходно је саопштило да је његова авијација за недељу дана у Сирији уништила више од 730 објеката међународних терористичких групација.

Прецизирало је да су руски дронови за исто време имали више од 120 извиђачких летова и да су открили преко 160 објеката терориста.

Сиријска армија је ради опкољавања и уништавања терориста у Акербату обуставила операције на југоистоку провинције Рака и све јединице које су у њима учествовале усмерила према Акербату.

Војни врх у Дамаску жели да преузме контролу над Акербатом и његовом околином пре почетка офанзиве на Деир-ез-Зор.

Зато је дивизија Тигрови добила задатак да се укључи у напад на Акербат, а да делом снага чисти од терориста провинцију Хама.

Из Акербата се контролишу богата налазишта нафте и кључни путеви који повезују провинције Рака и Хомс.

 

Факти

Тагови: ; ;