Референдум о приступању Босне и Херцеговине НАТО-у дефинитивна је одлука Републике Српске како би се њени грађани изјаснили о тим интеграцијама у тренутку када буду дошле на дневни ред, каже у интервјуу за Спутњик председник Републике Српске Милорад Додик.
НАТО се превише умешао у унутрашња питања у БиХ и креира ствари тако да Босна буде формално проглашена за чланицу тог савеза без пристанка Републике Српске. Тиме се, према речима Милорада Додика, крши принцип добровољног приступања Алијанси. Таква политика, каже, одговара првенствено Бошњацима, а РС се тако доводи пред свршен чин.

„Не постоји ниједна одлука у РС о учлањењу у НАТО, не постоји ниједна одлука ниједног органа у БиХ о томе. Постоје одлуке које су везане за неке политике, рецимо за приступање МАП-у, што није укључивање у НАТО, него нека ранија фаза. Но, промениле су се околности. Пре 7-8 година, када се о томе у Босни интензивно причало и када је скоро постојао значајнији консензус о томе, па и ми у РС се, имајући у виду да је те 2006/7. то било бенигно питање, нисмо се ни супротстављали неким процедурама, као што је прича о НАТО-у. Међутим, сада је очигледно да Босна хоће, без воље РС, да се стрпа у НАТО, и у том погледу веома је важно да се зна воља народа“, каже Додик, одговарајући на питање шта жели да се постигне референдумом о приступању НАТО-у.

Када планирате да организујете референдум?
— Ми у РС имамо консензус о томе да се не може кретати ка НАТО-у. Видим да у последње време неки траже неке „излазе“. Мислим да је најадекватнији одговор да се тај намеравани, договорени и општеприхваћени референдум одржи што је пре могуће, и да народ у РС каже свој став. Ови у БиХ и НАТО-у рећи ће да то није став Босне. То нас не занима, нас занима наш став. Ако РС на референдуму каже да нема чланства у НАТО-у, онда нема више никаквих процедура око тога. И то је обавеза и онима из српског народа који можда мисле да треба да се иде тамо. Према томе, наш циљ је да чујемо вољу народа и обавежемо политичаре у РС да се понашају у складу са њом.

Зашто референдум баш у овом тренутку?
— Чашу је прелило уплитање суда, суда који не постоји по Уставу БиХ, суда који пресуђује без правног основа. Нема никаквог закона о имовини у БиХ, они су искористили Споразум о сукцесији да би доносили одлуке и отимали власништво над земљиштем и имовином РС. Томе се придружила и НАТО команда у Сарајеву, чиме је показала да није за правну државу за уважавање унутрашњих односа, него је за креирање односа какви њима одговарају. Томе су се придружили и ОХР и други, који покушавају да кажу да се одлуке суда морају спроводити без обзира на чињеницу да је међународна заједница наметнула тај суд и да у том погледу нема никакав унутрашњи легитимитет. Дакле, у питању није само НАТО, овде се доводи у питање читава БиХ. Мислим да је сада створен модел по коме, уместо као раније, да Високи представник отима надлежности РС, сада то у Уставном суду раде три судије странца и два Бошњака, који могу да прегласавањем српских и хрватских судија донесу било коју одлуку. А онда нама говоре да таква одлука мора да буде поштована. То ће довести до атрофије било каквих односа у БиХ која већ дуже време показује неспособност да функционише. Могу се сложити са онима који о БиХ све чешће говоре као пропалој или разваљеној држави.

Цео интервју за Спутњик, можете прочитати на ОВОМ ЛИНКУ.

Тагови: ; ; ; ;